Tips voor het wassen van handdoeken
- , À travers Inge | Bath&Living
- 11 min de lecture

Alle nieuwe handdoeken voelen lekker zacht en heerlijk fris aan. Van zo'n zachte handdoek wil je lang plezier hebben, maar je bent bang dat je handdoeken na een aantal keren wassen hun zachtheid verliezen. Niets is minder waar! Hoewel bij alle kleding en badtextiel na verloop van tijd katoenvezels beschadigen, zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je zachte handdoeken te behouden, ook als je ze vaker gewassen hebt.
Wij geven je handige do's en don'ts voor het wassen van handdoeken. Want je wil na elke douchebeurt een handdoek die goed schoon is, lekker ruikt en lekker zacht aanvoelt. En dat zonder de vezels overmatig te beschadigen en de kwaliteit van je nieuwe handdoeken zo lang mogelijk te behouden.
Nieuwe handdoeken wassen
Je huidige handdoeken die eerst zo heerlijk zacht aanvoelden zijn flink versleten en toe aan vervanging. Je gaat op zoek naar nieuwe handdoeken van goede kwaliteit maar wil er zeker van zijn dat je deze kwaliteit ook kunt behouden. De manier van handdoeken wassen heeft hierop erg veel invloed, vandaar dat wij je graag vertellen hoe je het beste je nieuwe handdoeken wassen kunt.
Dat begint al vóór de eerste wasbeurt. Kijk goed naar de wasvoorschriften op het label van je nieuwe handdoeken. Deze symbolen en aanwijzingen wat betreft (lagere of hogere) temperatuur, drogen en strijken staan hier niet voor niets gegeven. Was je handdoeken altijd met gelijke kleuren en het liefst niet samen met kleding. Zo kun je voorkomen dat er pluisjes op je kleding terecht komen en je een te volle trommel hebt. Want in een te volle wasmachine zullen sneller de vezels beschadigen en kunnen er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken waardoor ze niet goed schoon aanvoelen en het absorberend vermogen vermindert.
De eerste wasbeurt
Voordat je je nieuwe handdoeken gaat gebruiken, is het belangrijk om ze eerst te wassen. Dit doe je op een normaal katoenprogramma volgens de wasvoorschriften. Bij alle handdoeken uit onze collectie wil dit zeggen op 60 graden Celsius. Gebruik zeker voor de eerste wasbeurt geen kort programma of koud water. Dit is belangrijk voor het fixeren van de verf en dus het behouden van de kleur.
Ook zal na de eerste wasbeurt het absorberend vermogen verhogen, waardoor de handdoeken beter afdrogen. Was de handdoeken apart en met gelijke kleuren zodat ze zeker genoeg ruimte hebben en de verf goed kan fixeren. Gebruik eventueel een beetje wasmiddel, geen wasverzachter en geen azijn.
Hoe kun je slijtage van handdoeken beperken?
Handdoeken zijn gemaakt van badstof; vezels van katoen die in lussen geweven zijn zodat ze vocht goed absorberen. Dat textielvezels na verloop van tijd zullen slijten is onvermijdelijk, ook van je nieuwe handdoeken. Gelukkig hebben een aantal aspecten invloed op de levensduur van je handdoeken. Bijvoorbeeld de kwaliteit van de vezels. Zo zijn de vezels van Egyptisch katoen, Amerikaans katoen en Pima katoen langer en steviger dan andere katoensoorten en dus beter bestand tegen slijtage. Hier kun je rekening mee houden bij het aanschaffen van nieuwe handdoeken. Zorg ook dat je handdoeken nooit heet strijkt, omdat de combinatie van overmatige hitte en druk op de katoenvezels voor slijtage zorgt.
Na hoeveel keer wassen?
Ook de frequentie en manier van wassen is van invloed op de levensduur van je nieuwe handdoeken. Hoe vaker je textiel wast, hoe meer het slijt. Dus na hoeveel keer wassen in wenselijk? Om slijtage zoveel mogelijk te beperken kan het een keuze zijn om je handdoeken niet na elk gebruik in de wasmachine te doen. Zorg dan wel dat je je vochtige handdoek netjes uithangt tussen gebruiken door zodat deze zo goed mogelijk kan luchten en drogen. En stop je handdoek na zo'n drie keer gebruiken in de wasmachine om te voorkomen dat er te veel vocht en zeep ophopen in de vezels. Want ook overdadig vocht en zeepresten kunnen bijdragen aan kwaliteitsvermindering van je handdoeken.
Onze tips voor handdoeken wassen
Het wassen van handdoeken lijkt heel eenvoudig. Maar als je de kwaliteit zo lang mogelijk als nieuw wilt houden, vergt het toch enige aandacht en zorg. Moet je je handdoeken wassen op een hogere temperatuur of juist met koud water? Zijn een flinke schep waspoeder en wasverzachter noodzakelijk? En voegt azijn iets toe? We geven je hieronder antwoord op al deze vragen.
Op hoeveel graden handdoeken wassen?
Zoals gezegd zit het label met wasvoorschriften niet voor niets aan je handdoeken; bekijk deze dus ook goed. Voor alle handdoeken die Bath&Living verkoopt geldt een maximum temperatuur van 60 graden Celsius. Op deze temperatuur kun je heet genoeg wassen en gaan de handdoeken prima schoon. Wassen op hogere temperaturen zoals 90 graden is niet nodig en zorgt voor onnodige slijtage van de katoen vezels.
Er wordt wel eens gezegd om nieuwe handdoeken met koud water te wassen voordat je ze gaat gebruiken. Wij raden af om dit te doen. Dit heeft te maken met de verftechnieken die tegenwoordig worden gebruikt bij handdoeken. Om de verf te fixeren en dus de kleur van je handdoeken zo lang mogelijk te behouden, is het juist belangrijk om bij de eerste wasbeurt de temperatuur aan te houden die wordt gegeven op het label.
Hoeveel wasmiddel en wasverzachter?
Je wilt graag frisse kleding en handdoeken die heerlijk fris ruiken. Dit kan ervoor zorgen dat je veel wasmiddel en wasverzachter gaat gebruiken. Je denkt misschien dat het je wasgoed zachter maakt en het hierdoor lekker ruikt. Toch raden we dit af. Teveel wasmiddel kan er juist voor zorgen dat er zeepresten achterblijven en je handdoeken hierdoor niet meer goed afdrogen en nare geurtjes krijgen. Bij het gebruik van vloeibaar wasmiddel gebeurt dit eerder dan waspoeder. Net als wasverzachter kan vloeibaar wasmiddel na het wassen een laagje achterlaten op je handdoeken en daarbij is het minder goed voor je wasmachine. Je handdoeken gaan goed schoon op 60 graden in de wasmachine met een beetje poedervormig wasmiddel.
Moet ik azijn gebruiken?
Van oudsher wordt gezegd dat handdoeken wassen met een scheutje natuurazijn een goed idee is. Een beetje azijn zou moeten helpen tegen stinkende handdoeken, het verwijderen van zeepresten en het behouden van kleur. Wij raden het gebruik van azijn af omdat het een zuur is en juist de vezels en de kleur van je handdoeken kan aantasten waardoor je handdoeken harder slijten.
Als je de wasvoorschriften netjes volgt en voorkomt dat een natte handdoek zit opgepropt in een wasmand, heb je geen reden voor het gebruiken van extra middeltjes. Stinkende handdoeken worden voor een groot deel voorkomen door ze tussen gebruiken door goed uit te hangen zodat ze kunnen drogen. Nog een tip: haal de handdoeken direct na het wassen uit de wasmachine om ze te drogen.
Hoe kan ik het beste handdoeken drogen?
Nadat je je handdoeken hebt gewassen, raden we aan ze in de droger te drogen omdat dit in zachtere handdoeken resulteert dan drogen aan een droogrek. Doordat de handdoeken drogen terwijl ze in beweging zijn, blijven de vezels soepel en dus je handdoeken zachter. Ook hierbij is belangrijk: kijk goed naar de voorschriften op het label aan je handdoeken. Voor de handdoeken uit ons assortiment geldt dat een langer programma op een lage temperatuur het beste is. De katoenvezels beschadigen op deze manier het allerminst en je kunt genieten van lekker soepele en fluffy handdoeken als ze uit de droger komen.
Tips voor zachte handdoeken
We weten allemaal hoe een handdoek voelt als je deze aan de lucht laat drogen: als schuurpapier. Als je toch graag je handdoeken en ander wasgoed in de buitenlucht laat drogen, hebben we wat tips waarmee je je handdoeken zachter kunt maken. Ten eerste is het een voordeel als het buiten waait. Niet alleen omdat het minder tijd kost om droger te worden, maar ook omdat de handdoeken dan meer bewegen en dus iets soepeler blijven.
Nadat je de droge handdoeken van de droogmolen of waslijn haalt, kun je ze ook nog even heel kort op lage temperatuur in de droger doen. Dit zou kunnen helpen met het losschudden van de vezels waardoor je handdoeken zachter aanvoelen. Ondanks dat deze tips kunnen helpen, prefereren wij toch om je handdoeken volledig in de droger te drogen voor het zachtste en soepelste resultaat.
Tips tegen stinkende handdoeken
Met vuile handdoeken wil natuurlijk niemand zich afdrogen. Maar soms kunnen ook schone handdoeken stinken. Door de muffe geur lijken het evengoed vuile handdoeken en dat is niet prettig. Stinkende handdoeken kunnen veroorzaakt worden doordat een klamme handdoek in de badkamer opgeborgen is, door opgehoopte zeepresten in de handdoek of doordat je wasmachine niet schoon is.
Zorg dus ten eerste dat je wasmachine (en alle rubbers) schoon zijn en laat deze zonder wasgoed op hogere temperatuur (90 graden) draaien. Zorg daarnaast dat een natte handdoek altijd wordt uitgehangen, ook als deze klaar is om gewassen te worden. Laat handdoeken die nat of vochtig zijn niet op een hoopje in de wasmand of op de grond liggen. Vocht wat niet weg kan zorgt voor bacteriën en dus stinkende handdoeken. Het absorberend vermogen van je handdoeken kan ervoor zorgen dat deze bacteriën extra erin trekken en de geur blijft hangen, ook na het wassen.
Gebruik tijdens het wassen geen overdadige hoeveelheid wasmiddel en geen wasverzachter; dit om opgehoopte zeepresten te voorkomen. Haal de handdoeken na het wassen meteen uit de wasmachine en doe ze in de droger. Ook als de droger klaar is, haal je de handdoeken direct uit de trommel. Zorg dat je handdoeken 100% droog zijn voordat je ze opvouwt en in de kast legt.
Wat moet ik WEL doen met handdoeken wassen?
Hieronder een opsomming van dingen die goed zijn om te doen bij het handdoeken wassen:
- Handdoeken wassen vóór het eerste gebruik.
- Gebruik het katoenprogramma op je wasmachine.
- Houd de temperatuur zoals aangegeven op het label aan.
- Handdoeken wassen met gelijke kleuren.
- Handdoeken apart wassen van kleding.
- Beperk het aantal handdoeken om overvolle wasmachine te voorkomen.
- Gebruikte handdoeken op handdoekenrek hangen.
- Handdoeken wassen na maximaal drie keer gebruiken.
- Zet de droger op lage temperatuur.
- Gebruik een schone wasmachine.
Wat moet ik NIET doen met handdoeken wassen?
Hieronder een opsomming van dingen die je beter niet kunt doen bij het handdoeken wassen:
- Handdoeken wassen met koud water vóór het eerste gebruik.
- Handdoeken wassen op hogere temperatuur dan aangegeven op het label.
- Handdoeken wassen met azijn.
- Teveel wasmiddel gebruiken.
- Wasverzachter gebruiken.
- Handdoeken wassen in een volle trommel.
- Heet strijken.
- Te vaak of niet vaak genoeg wassen.
- Klamme handdoeken opvouwen of oprollen.